top of page
Lichtplan Churchilllaan
TP Hellevoetsuis_lichtplan
Verlichting Kantine ME

Lichtplan

Een goed lichtplan is van essentieel belang om een functionele, esthetische en comfortabele omgeving te creëren in zowel residentiële als commerciële ruimtes.

Hier zijn enkele belangrijke redenen waarom een goed lichtplan noodzakelijk is:

 1. Functionele verlichting: Een goed lichtplan zorgt voor de juiste hoeveelheid en kwaliteit van verlichting voor verschillende activiteiten in een ruimte. Of het nu gaat om lezen, werken, koken, ontspannen of andere taken, de verlichting moet functioneel en geschikt zijn voor de specifieke behoeften van elke zone.

 2. Sfeer en esthetiek: Verlichting speelt een cruciale rol in het creëren van de gewenste sfeer en esthetiek van een ruimte. Door gebruik te maken van verschillende soorten armaturen, lichtbronnen en lichtintensiteiten, kunnen bepaalde stemmingen worden opgeroepen, zoals warm en gezellig of fris en modern.

 3. Veiligheid en comfort: Goede verlichting bevordert de veiligheid door obstakels, trappen, gangen en andere potentieel gevaarlijke zones goed te verlichten. Het vermindert ook de kans op ongelukken en struikelen. Bovendien draagt de juiste verlichting bij aan het algemene comfortniveau van een ruimte.

 4. Energie-efficiëntie: Met een goed doordacht lichtplan kunnen energiezuinige LED-lichtbronnen en armaturen worden gebruikt, die minder energie verbruiken en een langere levensduur hebben. Dit kan leiden tot aanzienlijke energiebesparingen op de lange termijn.

 5. Flexibiliteit: Een goed lichtplan biedt flexibiliteit door het gebruik van verschillende verlichtingszones en dimbare armaturen. Hierdoor kunnen bewoners of gebruikers de verlichting aanpassen aan verschillende activiteiten en tijdstippen van de dag.

 6. Accentuering van ruimtes en objecten: Verlichting kan worden gebruikt om bepaalde architecturale kenmerken, kunstwerken of decoratieve elementen te accentueren. Dit voegt visueel belang toe aan de ruimte en helpt de aandacht te vestigen op specifieke gebieden of items.

 7. Productiviteit en welzijn: In commerciële omgevingen kan goed ontworpen verlichting de productiviteit en het welzijn van werknemers verbeteren. Natuurlijk daglichtsimulatie en instelbare verlichting kunnen de biologische klok reguleren en de alertheid gedurende de dag bevorderen.

 8. Waardeverhoging: Een goed lichtplan kan de waarde van een woning of commerciële ruimte verhogen. Potentiële kopers of huurders worden aangetrokken tot goed verlichte ruimtes die aantrekkelijk en comfortabel aanvoelen.

Lichtplan design

Lichtplan opstellen

Het voordeel van het laten maken van het lichtplan is het besparen van tijd, energie en kosten.

Tevens worden uw wensen en gedachten naar praktische lichtoplossingen vertaald.

 

In het lichtplan wordt enerzijds rekening gehouden met de technische kwaliteiten, zoals:

 • de lichtopbrengst;

 • de kleurtemperatuur;

 • de levensduur;

 • het rendement;

 • het comfort.

 

Anderzijds wordt het lichtplan opgesteld aan de hand van:

 • het beschikbare budget;

 • de mogelijkheden en de beperkingen voor de installaties;

 • de operationele kosten.

TP Hoofddorp_Binttec.JPG

Wat mag u verwachten

Het lichtplan wordt, in onderling overleg tussen klant en adviseur, opgesteld op basis van onderstaande criteria en virtueel uitgewerkt in 3D:

 

 • Wat is het doel en het effect van de toegepaste verlichting? functioneel of decoratief

 • Indeling van het interieur.

 • Is de verlichting statisch of is het licht in intensiteit en of kleur regelbaar?

 • Sluit de vormgeving van de gekozen armaturen aan bij de architectuur?

 • De sfeer en uitstraling die u wenst te bereiken.

Contact voor een lichtplan op maat

Kortom, een goed lichtplan gaat verder dan alleen het installeren van armaturen.

Het is een strategische benadering van verlichting die rekening houdt met functionaliteit, esthetiek, veiligheid en energie-efficiëntie om een ruimte te transformeren tot een aangename en effectieve omgeving.

Vul ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

The art of Lighting

bottom of page